İstanbul’da düğün masrafları, özellikle düğün sezonları yaklaştıkça yeni evlilik planları yapan çiftler tarafından sıklıkla araştırılmaya başlanan konulardan biri olmaktadır. Yaklaşık 20 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri haline gelen İstanbul’da yaşam maliyetlerinin küçük şehirlere göre daha fazla artmasıyla, evlilik ve düğün maliyetleri de artış göstermektedir. Hal böyle olunca İstanbul’da yaşayan ve yeni evlilik planı olan çiftler tarafından sık sık “İstanbul’da düğün masrafları ne kadar?“, “İstanbul’da düğün kaç lira tutar?” benzeri araştırmalar yapılmaktadır.

İstanbul’da düğün masraflarına değinmeden önce, bir düğünün maliyetini belirleyecek en önemli etkenin tarafların yapacağı seçimler olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır. Zira normalin dışında harcamaların, gereksiz satın almaların veya abartılı organizasyonların İstanbul‘daki ortalama bir düğün masrafını ikiye katlayacağı herkes tarafından bilinmektedir. Peki, ortalama olarak İstanbul’da düğün masrafları 2023 yılında ne kadar? Normal bir düğün masrafı ortalama ne kadar tutar?
İstanbul’da Düğün Masrafları (2023)
Yeni evlilik planlaması yaptıysanız ve İstanbul gibi pahalı bir bölgede normal harcamalarla, abartısız bir organizasyonla birlikte düğün masraflarının ne kadar tutacağını merak ediyorsanız, maliyet konusunda en uygun seçimlerle aşağıdaki önerilere göz atabilir ve harcayacağınız ortalama tutarı bu yazıda görüntüleyebilirsiniz.

Planlamalarınızı bu tavsiyelere göre yapabilir, böylelikle gereksiz harcamalardan kaçınarak minimum maliyetle güzel bir düğün geçirebilirsiniz. Akrabalarınızla, eş ve dostlarınızla geçireceğiniz oldukça büyüleyici bir düğün akşamı konusunda istekli olsanız da; evlilik sonrası ödenmesi zor borçlarla karşılaşmamak için temel düğün ihtiyaçlarını bilmeli ve bu hesaplamalara göre hareket etmelisiniz.
1. Söz ve Nişan Organizasyonları
Geleneklere göre düğün yapılmadan önce taraflar, aileler ve akrabalar arasında söz, nişan düzenlenmektedir. Bu organizasyonlar düğünler kadar kapsamlı olmasa da 2023 yılında söz ve nişan masraflarının arttığını belirtmekte yarar var.

Her sene artış gösteren fiyatlar nedeniyle artık söz ve nişan organizasyonları da ciddi bir maliyet oluşturmaya başlamıştır. Söz ve nişan organizasyonu için temel olarak gerekecek harcama kalemleri şu şekilde bilinmektedir;
- Söz çiçeği, söz çikolatası ve söz ikramları,
- Kadın için nişan elbisesi, erkek için takım elbise,
- Nişan için davetiyeler, yüzükler ve kadın için tektaş yüzük,
- Kadın için tercihe bağlı kuaför, saç, makyaj harcamaları,
- Erkek için tercihe bağlı kuaför, saç, sakal harcamaları,
- Nişan yapılacak mekanın organizasyonu,
- Nişan pastası ve nişan hediyelikleri.
Normal bir nişan için ortalama düzeyde organizasyon planlaması, aşağıdaki gibi olacaktır. Özellikle mekan, yüzük gibi gider kalemleri nişan planlamalarında oluşan maliyetleri önemli ölçüde etkilemektedir. Nişan masrafları 2023 yılı için salonsuz organizasyonda ortalama olarak 30 bin civarında, salonlu organizasyonda ortalama olarak 50 bin civarında çıkacaktır.
2. Düğün Organizasyonları
Söz ve nişanın ardından, geleneklere göre tabii ki düğün organizasyonu yapılacaktır. Düğün için gider kalemleri söz ve nişanda olduğundan daha farklı ve daha fazla çıkabilmektedir. Düğün maliyetlerini 2023 yılı için hesaplanmadan önce, ortalama düzeyde abartısız bir düğünde ayarlanması gereken konulardan bahsetmek gerekir;
- Düğün için salon ayarlamaları,
- Düğün organizasyonu ayarlamaları,
- Tercihe bağlı düğün ikramları,
- Pasta, çerez veya tercihe bağlı yemekler,
- Gelin harcamaları (Gelinlik, saç, makyaj)
- Damat harcamaları (Damatlık, kuaför)
- Düğün davetiyesi hazırlama,
- Düğün için kameraman (düğün fotoğrafçısı) ve orkestra,
- Gelin arabası giderleri.
Temel düğün harcamaları yukarıdaki gibi olacaktır. Düğün masraflarını etkileyen önemli faktörlerden biri, davet edilecek konuk sayısı olacaktır. Örneğin 200 davetli ile bir düğün yapmak ve 1.000 davetli ile bir düğün yapmak arasında oldukça farklı maliyetler oluşabilmektedir. Yukarıdaki temel harcamalar dahil İstanbul’da düğün masraflarının 250 davetli için yemekli şekilde ortalama 200.000 TL tutacağını belirtmek yanlış olmayacaktır.

Düğünden sonra yapılacak balayı harcaması ve düğün öncesi tarafların ortaklaşa anlaşarak ev mobilyaları gibi harcamaları da hesaba katıldığında, İstanbul’da düğün masraflarının oldukça yüksek bir hale geldiğini belirtmek yanlış olmaz. Yine de eşinizle veya aile büyüklerinizle oturup gider kalemlerini inceleyebilir, ardından gereksiz seçimleri göz ardı ederek sadece temel harcamalara odaklanabilirsiniz. Böylelikle akıllarda kalıcı, unutulmaz bir düğün hatırası elde etmeniz ve ilerleyen zamanlarda yüksek borçlar nedeniyle stres altına girmekten kurtulmanız kolaylaşır.
Balayı planlaması yapan çiftler şu yazımıza da göz atabilirler; Türkiye’de Balayı İçin Gidilecek Yerler Neresi? Uygun Fiyatlı Balayı (2023)